+47 93 25 04 93
mariuseriksen@me.com

MARIUS ERIKSEN

  • Coaching
  • Om Marius Eriksen
  • Artikler
  • Kontakt

Kreativitet – viljen til å mislykkes

Posted on 31. januar 2020
Ingen kommentarer

Kreativitet handler ikke om å vente til lynet slår ned eller at inspirasjonskilden skal hviske den neste gode ideen i ørene våre. Kreativitet handler om å gå ut i verden. Å ruske det som finnes omkring oss til å skape nye konsepter, nytt design og nye perspektiver. En stor del av kreativiteten er å skape det ekstraordinære ut av det ordinære. Så du tar mange elementer som er velkjent for mange, men ved å sette dem sammen i en ennå usett kombinasjon skaper man noe ekstraordinært. Selv om den kreative prosessen ofte innebærer å lage noe har den også kraft til å forandre livene våre.

En veldig inspirerende dokumentar å se på i forbindelse med kreativitet er:

«Den kreative hjernen» – på Netflix.

Nevrologen David Eagleman undersøker den kreative prosessen til forskjellige innovatører mens han utforsker forbløffende, risikofylte måter å inspirere til kreativitet på. Med bl.a. Nick Cave og Nathan Myhrvoll.

Om kreativitet

Så hva er det med oss mennesker og kreativitet? Hva er det som gjør at noen opplever seg selv som kreative, mens andre ikke gjør det?

Jeg tror dettte handler om en misforstått del av det som mange ser på som kreativt; nemmelig artister, kunstnere, enkelte kokker, designere og arkitekter. Men kreativitet er så mye mer.

Ordet kreativitet kommer fra latin creare som betyr «å lage» eller «å skape».

I følge Wikipedia er kreativitet en skapende evne eller virksomhet, det vil si oppfinnsomhet, idérikdom og det å lage eller finne på noe nytt. Kreativitet er avgjørende for å løse problemer og utfordringer innen alle fag og i alle situasjoner og for å skape forandring og fornyelse.

Ofte brukes begrepene kreativitet og innovasjon om hverandre. Det er imidlertid stor forskjell på disse begrepene, og en enkel huskeregel kan være at kreativitet er å unnfange og skape ideen, mens innovasjon er det å sette ideen ut i livet. Innovasjoner gjelder særlig nyskapninger og forbedringer innen teknologi og samfunn.

Selv om merkelappen «kreativ» om visse yrker og mennesker kan være en praktisk betegnelse i dagligtalen, kan ordbruken også uttrykke en fordomsfull holdning som skyldes en innsnevrende misoppfatning om hva kreativitet innebærer. Kreativitet er en nyttig egenskap i alle bransjer.

Egen kreativ prosess

For meg handler kreativitet om å prøve å gjøre noe nytt. Men det er jo oftest bygd på noe jeg har sett tidligere. Eller en kombinasjon av tidligere opplevelser. Sånn som denne videoen jeg var med på å lage og produsere for JobLearn:

https://www.youtube.com/watch?v=FNBlovAzFAI

Inspirasjonen kom fra Equinor sine reklame videoer. Og i teamet vårt på 5 personer hadde vi gode kreative prosesser som gjorde at vi fikk til dette sluttproduktet som jeg er veldig stolt av. Med et budsjett på 10.000,- og en del arbeidstid synes jeg vi lagde en video som beskriver godt hva vi står for og som prøver å formidle en følelse til de som ser på. Sammen hadde vi en kreativ prosess der alle bidro med sin unike kompetanse og kreativitet.

Jeg har vært med på å vise denne mange ganger og ofte vekker filmen tårer og sterke følelser for omsorg hos de som er i målgruppen. Nemmelig våre kollegaer, våre deltakere og ikke minst ansatte i NAV.

Kreative egenskaper – hva er de?

Så hvilke egenskaper har ordentlig kreative mennesker? Hva kan vi lære av de?

I denne videoen fra Tna Seeling, professor ved Stanford University, laget av 99U presenterer hun dette:

https://youtu.be/CgCdsERkqrc

Stanford-professor Tina Seelig, som var fast bestemt på ikke bare å skrive bare en bok om kreativitet, undersøkte nøye hva som får gode ideer til å blomstre. Resultatet er hennes «innovasjonsmotor», en spesiell blanding av seks egenskaper som fantasi, kultur, holdning, ressurser, kunnskap og miljø.

Men den spesielle kombinasjonen av krefter som får ideene våre til å komme til liv, er ingenting uten viljen til å mislykkes. «De fleste kaller det for fiasko, men vi forskere kaller det bare data,» sier hun. De mest kreative organisasjonene og menneskene omfavner eksperimentering for å få de nødvendige dataene for å finne ut om de er inne på noe.

«Arbeidere er puslespillbyggere, de blir sittende fast når de mangler en brikke,» sier hun. Virkelig kreative mennesker «er pleddmakere – de kan få alt til å passe sammen.»

Hvordan få til kreativitet på arbeidsplassen?

Videoen under laget av Robert Gerlach og er basert på funnene fra IQudo undersøkelsen gjennomført i San Fransisco i 2015. Den oppsummerer 4 viktige punkter for å få til kreativitet på arbeidsplassen.

Det viktigste med kreativiteten er energien mellom de ansatte.

De fire punktene er følgende:

  1. Omgi deg med mennesker som er på samme bølgelengde. De du vil gjøre ting sammen med og som gjør at du bygger tillit.
  2. Tillat tid til ikke å fokusere. Ta bort presset, det vil åpne opp for nye tanker og prosesser. Utvider horisonten din. Som f.eks uformelle samtaler med kollegaer gir ulike perspektiver.
  3. Krev kreativitet! Få et geni ombord som kan inspirere andre , har høy standard og vise veien.
  4. Ha et felles formål og visjon. Det hjelper til med å få ideer sammen og dra mot samme retning.
https://www.youtube.com/watch?v=U7nEgYOcb5c

Verden er i konstant endring så kreativitet og det å kunne stå i konstant endring blir verdifull kompetanse fremover.

Mitt spørsmål til deg er: Hvordan blir du kreativ på din arbeidsplass? Og er det rom for det?

Svar gjerne i kommentarfeltet under. 😀

Forrige innlegg
Tør du prøve noe du ikke har gjort før?
Neste innlegg
Ikke putt meg i en boks!

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Siste innlegg

  • Mangel på psykologisk kapital truer firmaer 28. februar 2020
  • Å se hvithaien i øyet 24. februar 2020
  • Hvilken rolle får eller tar du? 15. februar 2020
  • Ikke putt meg i en boks! 1. februar 2020
  • Kreativitet – viljen til å mislykkes 31. januar 2020

Kategorier

  • Coaching (1)
  • Ledelse (4)
  • Personlig utvikling (7)

Siste kommentarer

    Hvorfor velge meg?

    • Lang og bred erfaring.
    • Åpen, direkte og uredd.
    • Stiller gode spørsmål, som igjen bidrar til gode og viktige refleksjoner hos andre..
    • Starter her og nå, ser fremover
    • Sertifisert profesjonell co-active coach.
    • Hjelper med å identifisere både organisatoriske og individuelle styrker og utviklingsmuligheter.
    • Hjelper med å finne ut hva enkeltpersoner og firmaer med hva de egentlig vil.
    • Hjelper med å motivere og styrke enkeltpersoner til å utmerke seg.
    • Utvikler selvinnsikt.

    Siste artikler

    • Mangel på psykologisk kapital truer firmaer 28. februar 2020
    • Å se hvithaien i øyet 24. februar 2020
    • Hvilken rolle får eller tar du? 15. februar 2020
    • Ikke putt meg i en boks! 1. februar 2020
    • Kreativitet – viljen til å mislykkes 31. januar 2020

    Kontakt

    mariuseriksen@me.com
    +47 93 25 04 93
    Facebook
    LinkedIn
    YouTube
    Instagram
    Twitter

    © 2020 Marius Eriksen

    Behandle samtykke for informasjonskapsler
    To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
    Funksjonell Alltid aktiv
    The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
    Preferanser
    The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
    Statistikk
    The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
    Markedsføring
    The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
    Administrer alternativer Behandle tjenester Administrer leverandører Les mer om disse formålene
    Vis preferanser
    {title} {title} {title}