Ofte blir du plassert i en rolle uten at du egentlig vet det. Og den rollen har du en tendens til å bli ovenfor den andre som har plassert deg der. Det handler mye om førsteinntrykk.
Visste du at det finnes to områder i hjernen som aktiveres når et menneske skal vurdere et objekts verdi? På kort tid summerer disse to områdene alle nye inntrykk for å avgjøre om et menneske er verdt din oppmerksomhet. Dette betyr at førsteinntrykket andre får av deg, er utrolig viktig, ikke minst i din rolle som leder eller kollega. Høres det overveldende ut?
La oss gå inn på en av teoriene om roller og ta med noen praktiske eksempler på hvordan folk blir plassert, også i media. Så kanskje kjenner du deg igjen også?
Rolle
I en og samme setting er det svært vanskelig å komme ut av en rolle som allerede er etablert. Du kjenner sikkert igjen klassens klovn, divaen, han kjekke, hun pene osv… Dette er sånn vi systematiserer og plasserer folk.
Paul Moxnes er professor i organisasjonspsykologi og tildligere ansatt ved Hadelshøyskolen BI. Moxnes er i sin forskning og i sitt forfatterskap opptatt av organisasjonspsykologi, lederutvikling, gruppedynamikk, personpersepsjon (førsteinntrykk), personlighet og roller. Basert på arketyper har han utviklet en teori om dyproller. Alle rollene innehar egenskaper som bor i oss alle. Avhengig av hvem vi er sammen med vil vi vise ulike deler. Hvis en hel gruppe eller en stor del av gruppen sende de samme projeksjonene til en og samme person har vi skapt en dyprolle.
I følge Paul Moxnes (1999) så har vi disse dyprollene eller arketypene:

Moxnes sine 12 dyproller
DE GODE (representerer stabilitet) | DE ONDE (representerer vekst/nyskapning) |
---|---|
KONGEN: God farsfigur, skaper trygghet, støttende, kunnskapsrik, alfahannen, beundret, mektig, moralsk. | DJEVEL: Ond, aggressiv, lite konsekvent, avvisende, skaper destruktive prosesser, plager andre. |
DRONNINGEN: Kjærlig, omsorgsfull, ren, elsket, varm, nær, ofrer aldri sine barn for en sak. | HEKS: Ond, kravstor, oppfinnsom, slu, skaper inntriger, sjalusi, baksnakking og konflikter. Driver et spill bak folks rygg. |
KRONPRINSEN: Lojal, stabil, ambisiøs, yndlingssønnen, tradisjonell og arbeidssom. | SORT FÅR: Står for impulsivitet og uorden, svikter sin far. Kjemper for retten til å være annerledes. |
PRINSESSEN: Feminin, uskyldig, ren, snill, beskyttet og lydig. Passiv, avventende og uselvstendig. | HOREN: Lille heksa, men mer ovderfladisk, uoppriktig og troløs. Fristerinnen som er opphavet til lyst og synd. |
VISMANNEN: Den åndelige hjelper. Kunnskapsrik, erfaren. Ikke leder, men veileder/rådgiver. | FALSK PROFET: Judas. Detter sabotøren og den trojanske hesten. |
TJENER: En hjelper for hånden. Lojal, praktisk, avlaster og beskytter. Utfører alltid sin herres oppgaver, aldri sine egne. Organisasjonens muskel. | UTRO TJENER: Illojal, opptatt av egen vinning. Den som later som man er en del av det hele. |
VINNER: Beundret, grenseoverskridende. Arbeider hardt og greier alle forprøver og til slutt det avgjørende slag. | TAPER: Usikker, tvilende, latterlig, mislykket, ensom og trist. |
Avhengig av hvem vi er sammen med får vi frem ulike deler av oss. I en og samme setting er det svært vanskelig å komme ut av en rolle som er etablert. Det blir ekstra ille når du selv tror du er den rollen du har fått.
Nærhet er det som vil og kan løse opp i dette. Og i det påfølgende eksempelet er det nettopp nærhet som skal prøve å løse litt opp i stereotyopiene våre.
PS! Fare for spoilers hvis du ikke har sett til og med episode 4.
Jan Thomas søker drømmeprinsen
I reality show så blir disse rollene og arketypene brukt besvisst av produksjonene for å skape gjenkjennelse hos oss som publikum. Kanksje ikke akkurat sånn som Moxnes forklarer. Vi kan alle identifisere oss med noen av rollene fordi vi selv har disse egenskapene. Historebøkene, sagn og eventyr er fylt opp med disse dyprollene. Ofte er helten i historien på en reise der han møter de flest på sin vei.
Så la oss ta utgangspunkt i de ulike rollene og se om vi kan få plassert de jeg og dere kjenner gjennom programmet og eventyret «Jan Thomas søker drømmeprinsen«.

Jan Thomas sin rolle
La oss ta for oss hovedpersonen og helten først, Jan Thomas, eller Jan som han gjerne vil bli kalt i programmet. Hele programmet handler jo om at vi skal bli kjent med Jan, privatpersonen. Etter 4 programmer har vi ikke kommet spesielt dypt inn på personen Jan etter min mening. Det han har klart godt er å være en slags programleder som får alle de andre til å åpne seg.
Så hvilken dyprolle har jeg plassert ham i?
Det frister med både kongen og kronprinsen, men i dette programmet er det helt tydelig at Jan Thomas er KONGEN! Det er Jan Thomas som er i fokus. Han fremstår som en god farsfigur som er støttende, kunnskapsrik, beundret og mektig. Han prøver etter beste evne å være moralens høyborg og skaper en trygg atmosfære for deltakerene som skal beile ham. Men klarer han å slippe oss inn så vi blir kjent med ham som person? Han fremstår som veldig regissert og polert så langt. Vil han klare å åpne seg for deltakerne? Er han TV Norges nye kronprins?
Deltakerne sine roller
Så har vi de andre da, deltakerne. Hvor kan de plasseres? Dette har ikke vært lett, men jeg har prøvd å se på hvordan de blir fremstilt i programmet og prøvd å putte det inn i Moxnes sin teori. Her kommer det:
Tormod må være DRONNINGEN. Kjærlig, omsorgsfull, ren, elsket av alle og vil aldri ofre sine barn for en sak. Det er bare å si det: Tormod er en kjernekar det er vanskelig å ta på noe som helst. Men blir det kanskje litt for ordentlig? jan liker ham veldig godt og det er litt hjerter i luften når de er sammen.
Robin kan være HEKSA. Grunnen til at jeg setter heksa er at han klart driver et spill, skaper noen konflikter og egentlig er der for å få tid på TV som en fremtidig skuespiller. Samtidig er han en som man lett kan få sympati for på grunn av undringen, humoren og klønsomheten. Men har vi sett nok av klovnen nå?
Ole Christian er kanskje TJENEREN. En som er lojal, praktisk og har mest fokus på å hjelpe og støtte de andre. Han er den joviale, fine fyren med en sterk historie som HIV positiv. En som er der for alle. Snill og god. Han blir nok for anonym for Jan. Derfor røyk han ut i episode 4.
Harlem må være PRINSESSEN. Han oppleves som uskyldig, ren, snill og lydig. Litt passiv og avventende. I programmet er han tilbaketrukket og sliter med å dele følelser. Han ser jo ut som en Gud og er nok midt i blinken for Jan sine øyne. Kjemien er der allerede. Hva blir veien videre? Har han en annen side?

Kristoffer kan være det SORTE FÅRET. Han oppleves som en som står for impulsivitet og litt uorden. Han kjemper for retten til å være annerledes. Og det klarer han på en veldig fin måte. Han er seg selv og en som står for det fullt ut. Det står det stor respekt av. Han må jo være programmets diva! 😉
Sascha kan kanskje oppleves som dyprollen HOREN. Han er den første som ryker ut av familien. Han oppleves kanskje litt som overfladisk, troløs og en fristerinne i programmet? Eller det Bollywood stempelet som slår inn? Som privat person fremstår han ikke sånn i det hele tatt. Han er genuint opptatt av andre mennesker og får utløp for det gjennom sin rekrutteringsvirksomhet.
Sondre kan fort være dyprollen TAPEREN. Han fremstår som usikker og litt tilbaketrukket. Og han får lite tid på TV. Han er den andre som ryker ut og blir nok litt «taperen» i dette programmet. Som person er han ikke der i det hele tatt. Det må jeg få si. Han er en rolig, spennede og rettferdig fyr som er engasjert i homofiles rettigheter.
Trond må være VISMANNEN. Han er den åndelige hjelperen (tarot kort). Han er kunnskapsrik, erfaren og en god veileder/rådgiver. Trond er helt klart en åpen og spirituell person. Men hva med hans alter ego, Kelly Cougar, som vi aner konturene av? Er det HEKSA som kommer fram? He, he, he…
Kent Jøran må være KRONPRINSEN. Lojal og likandes. Tradisjonell og arbeidssom. Litt som en yndlingssønn eller svigemors drøm. Hvor mange har du ikke hørt andre si «Åååå han er jo så søt?» Men hva skjuler seg bak fasaden? Vi vet at han prøver desperat å skjule snusingen fra Jan. Er han en ulv i fåreklær? 😛
PS! VIKTIG
Jeg dømmer ingen av deltagerne som har vært med i programmet og jeg har blitt veldig glad i de alle akkurat som de er, på hver sin unike måte. Det er fantastiske, uredde og modige menn som er gale nok til å være med på dette eventyret. Det er en herlig bukett av mennesker de har castet inn i serien. For meg er hver og en av de en ekte helt! Og jeg håper virkelig at Jan går «all in» for å finne en som han kan dele livet med. Han trenger en som kan være der for ham, en å snakke med, en å elske og som kan utfordre ham til å bli en enda bedre versjon av seg selv. <3
Hvem blir VINNEREN? Er det en av de over? Eller en av de som kommer inn i senere program? Så langt er det Harlem, Tormod og Kent Jøran som har truffet med amors piler inn i Jan sitt hjerte.

Ingen reality uten overraskelser. For som de fleste har fortstått så er dette et reality program basert løst på «Ungkaren», men uten de store skandalene, kyssing og sex. Blir det litt kjedelig å se på? Jeg må ærlig innrømme at Drømmeprinsen puteprat har blitt min favoritt så langt. He he he…
Husk at dette er mine egne meninger, basert på det jeg har sett av programmene i episode 1-4, samt Drømmeprinsen puteprat og mine møter med de ulike både i programmet og i ettertid.
Den er også basert på Moxnes sine dyproller, som igjen er inspirert av både Freud og teorier rundt arketyper. Jeg er åpen for ris og ros. Og jeg synes det var spennede å teste ut teorien om roller som jeg har lært i «Samspill og ledelse» ved Handelshøgskolen BI i det virkelige liv. Og opplevelsene våre er jo subjektive, i alle fall mine.
Hva med deg og meg?
Så blir det store spørsmålet: Hvilken rolle kommer jeg til å få når jeg kommer inn i neste episode? Hva tror du?
Epiosoden jeg er med på kommer på Dplay på førstkommende mandag. På lineær TV blir det først mandag 24. februar. Det er episode 5.
Er du interessert i temaet kan du også lese artikkelen «Ikke putt meg i en boks«.
Hvilken rolle har du fått som leder, kollega eller venn? Kommenter gjerne i feltet under.
Kilde:
«Deep Roles: Twelve Primordial Roles of Mind and Organization». Moxnes,1999. Human Relations.